Tapk komandos nariu!

 

Antioksidantai ir laisvieji radikalai – tai žodžiai, mirgantys laikraščiuose ir žurnaluose, girdimi per TV ir radiją. Madingi jie ar naudingi?

Oksidacinio streso būklė, t.y. pernelyg didelis laisvųjų radikalų kiekis organizme, gali susidaryti suaktyvėjus jų gamybai dėl streso, jonizuojančios radijacijos poveikio, išplitusio uždegimo, senėjimo, išsekus antioksidantiniam mechanizmui, t.y. gynybai, ir stokojant vitaminų (C, E, A) ir mikroelementų (Se, Cu, Mg, Zn), patologinių procesų ir ligų metu.

Apie laisvųjų radikalų daromą žalą ir antioksidantų naudą parašyta daugybė straipsnių, kuriuos galima rasti internete, žurnaluose, specialiose mokslinėse publikacijose, sąvaduose ir konferencijų medžiagoje.

Jei mes nekovosime su jais, mes būsime jų lengvai pažeidžiami ir patirsime jų daromos žalos padarinius.

Laisvieji radikalai – tai toksinai arba nestabilios molekulės, kurios pažeidžia ląsteles ir DNR. 

Antioksidantai kovoja ir neutralizuoja laisvųjų radikalų daromą žalą ir tokiu būdu saugo sveikatą.  

Tūkstančiai, ne šimtai, mokslinių darbų liudija tai, kad daugumos ligų, tokių kaip vėžys, širdies-kraujagyslių ligos, Alzheimerio liga ir kt. priežastimi, yra laisvieji radikalai. Laisvieji radikalai taip pat greitina ir senėjimo procesą. Ričardas Katleris (Richard Cutler), pagrindinis gyvo organizmo senėjimo priežaščių tyrimo vadovas Nacionaliniame sveikatos institute, Vašingtone, JAV, tvirtina, kad “yra ryšys tarp įvairių antioksidantų kiekio žinduolių kraujyje ir jų gyvenimo trukmės.”

Obuolio pavyzdys puikiai parodo, ką gali laisvieji radikalai ir antioksidantai. Tik perpjovus obuolį prasideda jo oksidavimosi procesas. Ir po kiek laiko obuolys paruduoja. Tai įvyksta dėl laisvųjų radikalų poveikio. Bet jei ant obuolio užlašinsime keletą lašų citrinos sulčių, obuolys ilgai neparuduos. Citrinos sultyse yra stipraus antioksidanto vitamino C, kuris saugo obuolio minkštimą nuo oksidavimosi.

Lygiai tas pat vyksta ir mūsų organizme. Su kiekvienu įkvėpimu vyksta oksidavimosi procesas, ko pasekoje susidaro laisvieji radikalai, nestabilios molekulės. Tai vyksta ir dėl aplinkos užterštumo, valgant, esant stresinei būsenai, rūkant, daug fiziškai dirbant ar intensyviai sportuojant. Mes beveik nieko negalime padaryti, kad sumažintume laisvųjų radikalų poveikį. Galime mesti rūkyti, namų aplinkoje neorganinę buitinę chemiją pakeisti organine...

Tačiau yra dar vienas būdas – mes galime savo maistą papildyti gausiu antioksidantų kiekiu. Valgydami daugiau vaisių ir daržovių mes papildome savo antioksidantų atsargas ir taip stipriname imuninę sistemą.

 

Atgal